Grote Pot Hortensia’s

Alles over onze bijzondere Hydrangea

Menu

Over de Hortensia of Hydrangea

Algemene Informatie

Wetenschappelijke Naam: Hydrangea Macrophylla

In de volksmond: Grote Pot Hortensia/Hydrangea

Bloeiperiode: Zomer, Vroege Lente, Lente, Late Lente

Groeiwijze: Rechtop

Waterbehoefte: Dorstig

Bemesting: Ten hoogste eenmaal per jaar voor aanvang van het bloeiseizoen

Hoogte: 36 – 43 cm

Breedte: 38 – 46 cm

Standplaats: Halfschaduw

Bijzonderheden: De hortensia bloeit zeer lang en weelderig

Deze schitterende planten zijn een aanwinst voor ieder huis of bedrijfspand, zowel binnen als buiten. Vanwege de kleurrijke, vrolijke bollen en de bijzonder lange bloeiperiode van wel vijf maanden verspreiden ze een gevoel van optimisme en positiviteit.

p

Leuk weetje!

In de symboliek staat de Hydrangea voor dankbaarheid, schoonheid, gratie en overvloed. Dit laatste vanwege de grote hoeveelheid bloemetjes en de grote bolle vorm. De kleuren staan voor liefde, harmonie en vrede.

Groeiproces van de Hortensia

Hier vindt u een compleet overzicht van hoe wij de stekjes aangeleverd krijgen van de leverancier en ze vervolgens in bijna twee jaar tijd met liefde verzorgen om ze te laten worden tot hoe u ze bij ons kunt afhalen:

 

De Hydrangea Macrophylla oftewel de Grote Pot Hortensia

$

Vier soorten Hortensia’s

U kunt bij ons terecht voor vier verschillende soorten Grote Pot Hortensia’s

Adula Pink

Royal Red

Saxon Candy Heart Pink

Tiffany Pink

Verzorging van Grote Pot Hortensia’s

De hortensia is een gemakkelijke plant om te verzorgen. Zoals bij de verzorging van iedere plant zijn een paar dingen essentieel:

  1. Potgrond van goede kwaliteit
  2. Zonlicht en een goede standplaats
  3. Water – De juiste hoeveelheid en frequentie

Nu zullen we stap voor stap het gehele proces toelichten.

 

Potmaat

Zorg voor een ruime pot met een diameter van tussen de 40 en 60 cm. De wortels groeien snel en hebben ruimte nodig. Bovendien is de hortensia een dorstige plant en een te kleine pot droogt te snel uit.

Zorg er bovendien voor dat het water onder weg kan lopen om wortelrot te voorkomen. Een laag lavakorrels met planten folie kan hier ook uitkomst bieden.

 

Standplaats en zonlicht

Buiten – Halfschaduw en uit de wind.

Binnen – Liefst een lichte plek zonder te veel direct zonlicht. ‘s Ochtends een paar uur zon en daarna wat meer schaduw vinden ze heerlijk.

Water

Geef de hortensia 2 x per week water. De hoeveelheid hangt sterk af van de grootte van de plant en pot. Als de bladeren slap gaan hangen krijgt de hortensia te weinig water.

 

Voeding en bemesting

Slechts 1 x per jaar aan het begin van de lente. Een algemene mest met trage afgifte is prima. Geef verder geen extra voeding en zeker niet op het eind van de zomer want dan wil de hortensia zich gaan voorbereiden op de rustperiode. 

 

Snoeien

Snoeien kan na de bloeiperiode. Dit bevordert gelijkmatige groei en behoud van de vorm. 

 

Rustperiode

In de winter rust de hortensia om zich op te laden voor een volgende bloeiperiode. Staat de plant buiten zorg dan liefst voor een winterscherm en zet hem uit de wind.

 

Verpotten

Gezonde hortensia’s vinden het lekker om meer ruimte te krijgen. De plant kan eens per jaar of eens per twee jaar verpot worden voor het begin van de bloeiperiode of erna, dus in de lente of in de herfst. 

Mocht je besluiten hem buiten in de volle grond te willen plaatsen, let dan op dat het niet aanstonds gaat vriezen. Geef hem ruim de tijd om te wennen aan de nieuwe omstandigheden.

 

Tips bij verpotten

Heb je je ooit afgevraagd hoe je planten het beste kunt verpotten? Dan komt hier een gemakkelijk te volgen stappenwijzer. Deze is bedoeld voor onze eigen favoriet, de hortensia, maar is van toepassing op vrijwel alle planten die verpot dienen te worden.

 

  • Nieuwe pot – Leg een laagje lavakorrels op de bodem van de nieuwe pot en dek deze laag af met planten folie. 
  • Kluit – Dompel deze onder water (liefst op kamertemperatuur of lauwwarm).
  • Wortels – Maak de wortels voorzichtig los.
  • Verpotten – Zet de plant in de nieuwe pot en beoordeel of deze nog wat meer verse potgrond aan de onderzijde nodig heeft. Hou een centimeter of vijf onder de rand van de pot aan om overstroming bij water geven te voorkomen. Blijft er meer ruimte over? Haal dan de plant even eruit en voeg wat centimeters aan potgrond toe aan de nieuwe pot.
  • Aanvullen – Is eenmaal de juiste hoogte bereikt, vul dan de nieuwe pot aan met potgrond en druk deze goed aan zodat de plant stabiel staat.
  • Mest – Wordt de hortensia verpot in de lente? Voeg dan nu de eenmaal jaarlijkse algemene mest met trage afgifte toe.
  • Water – Geef de plant voor het eerst water in zijn nieuwe pot en zet hem op de juiste plaats.

 

Neem een kopje koffie of thee en kijk tevreden naar het goede resultaat.

Bestellen van Grote Pot Hortensia’s

Vooralsnog kunt u de Grote Pot Hortensia’s alleen bij ons reserveren en daarna bij onze kwekerij afhalen. Klik op onderstaande button om naar het reserveringsformulier te gaan.

Logo van Agri-Liek B.V. in groen op transparante achtergrond

Grote Pot Hortensia

Hydrangea

Planten

Kwekerij

Grashoek

Limburg